Önök döntik el
Dátum
Székelyföld
Tájegység

Székelyföld barangolása – az erdélyi arisztokrácia, nemesség múltjával és jelenével ismerkedünk. Többnapos programlehetőség Erdélyben, túrákkal a természetben és városlátogatásokkal fűszerezve. Van-e jövőjük Erdély újranemesítőinek? Erre a kérdésre próbálunk választ találni a háromszéki barangolásunk során. Éljenek programajánlatunk lehetőségével egyénileg, vagy erdélyi idegenvezető kíséretével!

DÁTUM Önök döntik el
UTAZÁS Saját szállítási eszköz
IDEGENVEZETÉS Igény esetén képzett erdélyi idegenvezető kíséri a csoportot.
RÉSZVÉTELI DÍJ 1300 RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Program összeállítása – igény esetén személyre szabható
Szállás – általunk kipróbált és javasolt
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Félpanziós ellátás – 140 RON/fő
Idegenvezetés – igény esetén
Idegenvezető költségei – igény esetén
Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 200 RON/fő
Egyágyas felár 180 RON/fő
SZÁLLÁS A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik a részvételi díj.
KIKNEK AJÁNLJUK

Mindazoknak, akik kíváncsiak Székelyföld környékére. Nyiottak történelmi szempontból megismerni Erdélyt.

Megerőltető túrák nincsenek benne, de annál több látnivaló és hallanivaló.

Erdély újranemesítői programajánlatunk által beleláthatnak a vidék mindennapi életébe, felkereshetik a vidék épített örökségeit és a természeti szépségeit.

MIÉRT VELÜNK?

A szervezés terhét magunkra vállaljuk. Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva.

A programok átgondoltak és kivitelezhetőek, a kirándulás során pedig háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést.

Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.

RÓLUNK

Bővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:

Facebook oldalunk

Instagram oldalunk

1

Első nap

 • Szászalmád, egy elfeledett, de felújított szász evangélikus erődtemplom
 • Almakerék, az Apafi család ősi birtoka és temetkezőhelye, megtekintjük a látványos XIV. század második felében épített evangélikus templomot
 • Keresd, újra életre kel a keresdi Bethlen kastély, egy értékes történelmi és kulturális örökség visszakerül a köztudatba
 • Bögöz, református templom, Szent László – legenda falképciklusai
 • Csíkszentsimon, az út porát leöblíteni betérünk a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra udvarába egy cool-túr kortyra
2

Második nap

 • Kisbacon – Erdővidék kis eldugott faluját a nagy mesemondó, Benedek Elek tette ismerté, aki ott született, élt és halt meg (1859-1929). A „Mari lak” kúria ma Benedek Elek emlékházként szolgál. Ide látogatunk el.
 • Miklósvár, megtekintjük a gyönyörűen helyreállították az egykori Kálnoky- vadászkastélyt
 • Olasztelek, Dániel kastély freskói – ha összejön. A Dániel-kastély az erdővidék szép reneszánsz épülete, amit sikerült megmenteni az összeomlástól, hála új tulajdonosainak.
 • Vargyas-szoros, egy kis túrázás a Vargyas-patak által kivágott 3 km hosszú mészkőszurdokban, a 70 -80 méter magas sziklák között. Bekukkantunk az Almási- barlangba és megismerkedünk a barlang legendájával.
 • Bográcsozás a Vargyas-patak partján.
 • Vargyas – látogatás a Sütő portán a messzi földön híres népi bútorfestő dinasztia műhelyékben, a Daniel-kastély reneszánsz-barokk épületegyütteseinek a megtekintése, Makovecz Imre tervezte református templom és a székely rovásírás emlék szemrevétele.
3

Harmadik nap

 • Nyerges-tető, emlékezés az 1849 augusztus 1-i csatában elesett hős székelyek emlékművénél, kopjafatemető.
 • Kézdivásárhely, A Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa, Orbán Balázs Háromszék Párizsának nevezte, de szokták a vargák városának is hívni, mert hajdanán sokan foglalkoztak errefelé bőrmegmunkálással. Szabadprogram. Fakultatív – múzeum látogatás.
 • Gelence, Szent Imre templom, Kovászna megye legértékesebb, az UNESCO által is számontartott kultikus műemléke, Szent László legenda falfestmény.
 • Zabola – A Mikes-kastély valószínűleg a 15. században épült, de 1629-ben már biztosan állott. Itt nevelkedett 10 éves koráig Zágoni Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc titkára. A kastélyt 1867-ben gr. Mikes Benedek átalakíttatta. Itt született a Mikes család több neves tagja. 34 ha angol parkja arborétum. Ma az erdélyi újranemesítők munkájának szép eredményének örvendhetünk.
 • Csomakőrös – Kőrösi Csoma Sándor emlékház.
 • Zágon – Mikes Kelemen és Kiss Manyi emlékek a Mikes–Szentkereszty kúriában.
 • Alsócsernáton, Haszmann Pál Múzeum és Népfőiskola megtekintése. Székelyföld szellemi és tárgyi hagyatékának egyik kiemelkedő mentsvára.
 • Perkő – felzarándokolunk a Szent István kápolnához, ahonnan gyönyörű kilátásunk nyílik a Háromszéki – medencét körülölelő hegyekre. A hagyomány szerint a tetőn mondtak ítéletet Kézdiszék népe peres ügyeiben, innen eredhet a Perkő elnevezés. A tetőn álló 13. századi római katolikus Szent István-kápolna, mely a tatárjáráskor elpusztított Szentlélek várának helyén épült, a háromszékiek leghíresebb műemlék búcsújáró helye augusztus 20-án, Szent István király napján.
4

Negyedik nap

 • Mohos-tőzegláp, szemügyre vesszük a Szent Anna-tó közelében található ikerkráterben történteket, a tószemek és a jégkorszakból visszamaradt húsevő növényt, a kereklevelű harmatfüvet …
 • Bálványos, Torjai büdösbarlang, száraz gázömlés, mofetta, jót tesz a „fickósodásnak”
 • Egy kis erdei túrában útba ejtjük a Buffogó tőzeglápot, a Madár temetőt és remélhetőleg elkerüljük a barátkozni szándékozó mackókat (táv. 5, 2 km)
 • Szent Anna kráter- tó, séta a Szent Anna kápolnához és a tó körül vagy pihenő a tó partján egy kis egyéni töltekezés.
 • Tusnádfürdő, egy kis séta, ismerkedés a híres fürdővárossal (fakultatív).
5

Ötödik nap

 • Sepsiszentgyörgy, a Székely Nemzeti Múzeum megtekintése a Kós Károly által tervezett épületben és egy rövid séta a város főterén.
 • Földvár, felkeressük a felújított várat, ami a Német Lovagrend legfontosabb erődítménye volt a Barcaságban.
 • Alsórákos rejtőző csodái, bazalt oszlopok, Smaragd tó, vörös színben izzó salakkúp és a Bethlen kastély felkutatása.
 • Homoród, csudaszép erődtemplomát tekintjük meg utolsó programként.

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Tematikus erdélyi utazás
Erdély újranemesítőinek nyomában
Dátum: Önök döntik el

Utazás:

Saját szállítási eszközzel. Igény esetén az idegenvezető csatlakozik a csoporthoz az előre megbeszélt helyszínen.

Túrázás:

Az irodánk által ajánlott erdélyi programlehetőség során nem csak a vidék kulturális érdekességeit ajánljuk felkeresésre, hanem egy-egy rövidebb vagy hosszabb túra által érdemes bejárni a vidék természeti szépségeit is.

Fárasztó adatok:

– második nap:
Vargyas-szoros kirándulás: A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.00 óra
Szintkülönbség: 120 m fel és le

– harmadik nap:
Perkő – Szent István kápolna:
A túra hossza: kb. 4,0 km
Idő: kb. 2.00 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 126 m fel és le

– negyedik nap:
Csomád-hegység kirándulás: A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.40 óra
Szintkülönbség: 368 m fel és le
+
Mohos lápos és a Szent Anna -tó körüli séta:
A túra hossza: kb. 4,8 km
Idő: kb. 4.00 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 172 m fel és le

– ötödik nap:
Hegyes bazaltvulkán túra: A túra hossza: kb. 6 km
Idő: kb. 2.30 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 143 m fel és le

Ellátás:

A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. A napközbeni éhezés ellen meg lehet kérni a szálláson a konyhásokat, hogy egy-egy szendvicset készítsenek.

A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik az ellátás is.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva, megírva. A programok készek, biztosak és a kirándulás során háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést. Ezesetben ő lesz a csoportkísérő, az utazás ideje alatt mesél a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… igazából mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse.

Szükséges felszerelés:
Az erdélyi utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig
– túrabakkancs
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábel
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– +/- fényképezőgép
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Székelyföld
Székelyföld