Önök döntik el
Dátum
Észak-Erdély, Máramaros
Tájegység

Máramaros felfedezése tematikus körutazás során. Többnapos programlehetőség Erdélyben, túrákkal a természetben és városlátogatásokkal fűszerezve. A táj szépsége, a máramarosi templomok égbe nyúló fatornyai, káprázatos falfreskói és a békét árasztó falvak áthangolnak, mosolygósabbá teszik lelkünket. Éljenek programajánlatunk lehetőségével egyénileg, vagy erdélyi idegenvezető kíséretével!

DÁTUM Önök döntik el
UTAZÁS Saját szállítási eszköz
IDEGENVEZETÉS Igény esetén képzett erdélyi idegenvezető kíséri a csoportot.
RÉSZVÉTELI DÍJ Irányár  65.000 HUF/fő,   – kétágyas elhelyezésben
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
Program összeállítása – igény esetén személyre szabható
Szállás – általunk kipróbált és javasolt
Félpanziós ellátás
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Idegenvezetés – igény esetén
Idegenvezető költségei – igény esetén
Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 8500 HUF/fő
Egyágyas felár – 18.000 HUF/fő
SZÁLLÁS A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik a részvételi díj.
KIKNEK AJÁNLJUK?

Mindazoknak, akik kíváncsiak Máramaros vidékére. Megnéznék Nagybányát, Koltót, Máramarosszigetet és vonatoznának a Vaser völgyében.

Azoknak, akik szeretik a falvak hangulatát és még egy túrácskát is bevállalnak a Kakastaréjra. Főleg látnivaló van, mint másznivaló. Egyszóval kultúrmorzsa útnak nevezném, léleknek és szellemnek való.

MIÉRT VELÜNK?

A szervezés terhét magunkra vállaljuk. Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva.

A programok átgondoltak és kivitelezhetőek, a kirándulás során pedig háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést.

Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.

RÓLUNK

Bővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:

Facebook oldalunk

Instagram oldalunk

1

Első nap

 • Koltó – meglátogatjuk a felújított Teleki-kastélyt és a benne helyet kapó Petőfi Sándor múzeumot. Egyszóval találkozunk a zseniális költő és barátja az “élő” gróf emlékével.
 • Nagybánya – Ásványtani Múzeum (Európa egyik legjelentősebb bányavirág gyűjteménye), régi főtér, Képzőművészeti Múzeum (a Nagybányai Festőiskola tárlata), Történelmi és Régészeti Múzeum és a Szent István torony – városi panoráma. Teleki Magyar Ház meglátogatása és a felújított Művésztelep megtekintése.
 • A Feketehegyi Bódi tó, a sok-sok kultúra után egy kis természetjárás. A Bódi tóhoz látogatunk el majd fellibegőzünk a Fekete – hegyre 1246 m – ahonnan, úgyszintén szép kis panorámában lesz részünk.
 • Gutin-hágó 987 m
 • Mára völgye a népi építészet élő múzeuma.
 • Desze – az UNESCO világörökség részét képező máramarosi fatemplom káprázatos falfreskóinak a megtekintése.
2

Második nap

 • Felsővisó, a Vaser-patak völgyén indulunk felfele a máramarosi mokanicával (kisvonattal) felfedezni a Máramarosi-havasok egyik legfestőibb vidékét – 5–6 órás program.
 • A Mecleș család vízimalma – harmadik generációs molnár legényhez látogatunk el.
 • Dragomérfalva, az Iza-völgy egyik legrégebben épült (1720 -21) házában berendezett néprajzi múzeum: A Román Parasztasszony Múzeuma.
 • Iza-völgye, a híres máramarosi fatemplomok vidéke.
 • Jódi fatemplom, a máramarosi fatemplomok legrégebbike, 1364 ben épült – UNESCO világörökség része.
 • Barcánfalva, fából épült jellegzetes máramarosi kolostorkomplexum, protokolláris ortodox központ, az 1993-ban épített 62 m magas tornya ma a második legmagasabb fatorony egész Európában.
3

Harmadik nap

Túrázóknak:

 • Egésznapos kirándulás:
 • Gutin-hágóról indulunk „meghódítani” az 1438 m magas Kakastaréjt, ahonnan tekintetünkkel átöleljük a „a hullám-horizontot, s tetőit, többet száznál és ezernél.
 • Egy kis gyaloglással átjutunk a Gutin csúcsra, majd innen indulunk Bréb falu fele, ahol vár bennünket a busz.

Falukázoknak:

  • Aknasugatag, egy kis feredőzés a gyógyhatású sós vízben, majd falukázás, fotótúra a környék eldugott falvaiban: Budfalván a temetőben található sok-sok magyar kő és öntöttvas síremlékre keresünk magyarázatot. Szerfalva, talán itt több régi házat, kaput és egyéb máramarosi érdekességet találunk, mint máshol. Bréb pedig a környék legeldugottabb faluja. Itt találkozunk a Kakastaréjról érkező túrás csapatunkkal.
4

Negyedik nap

 • Szaplonca, a világhírű vidám temető – minden temetőben a halottak a fontosak, itt valami egyéb…
 • Máramarossziget, a Tisza-parti város, egykor Magyarország faiparának és sóiparának központja – Leövey Klára emlékoszlop, a kommunista időszak legkegyetlenebb börtöne „a püspökök és miniszterek börtöne” – ma látogatható, Hollósy Simon szülőháza, a felújított zsinagóga megtekintése, az újonnan épített zsinagóga. Elie Wisel nyomában – Kisétálunk a fából készült Tisza-hidra, ami összeköti Romániát – Ukrajnával. Ráállunk az Európai Unió határvonalára egy fotó erejéig.
 • Neteda – hágó, a Gutin hegység és a Lápos hegység közötti 1040 m magasan átvezető átjáró.
 • Dióshalom – az UNESCO világörökség részét képező fatemplom tornya a 90-es évekig a világ legmagasabb fatornya volt. Azt tartották, hogy minél magasabbra tör az ég felé egy templomtornya a hívek annál közelebb kerülnek Istenhez.
 • Bábák szorosa, egy kb. 3 km hosszú kanyon, a Szamos-fennsík egyik érdekes természeti látványossága.
5

Hazatérés 21.00 óra körül


UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tematikus utazás
Kirándulás Máramarosban a „Zöld országban”
Dátum: Önök döntik el

Utazás:
Saját szállítási eszközzel. Igény esetén az idegenvezető csatlakozik a csoporthoz az előre megbeszélt helyszínen.

Túrázás:
Az irodánk által ajánlott erdélyi programlehetőség során nem csak a vidék kulturális érdekességeit ajánljuk felkeresésre, hanem egy-egy rövidebb vagy hosszabb túra által érdemes bejárni a vidék természeti szépségeit is.

Fárasztó adatok:

– harmadik nap:
Kakastaréj kirándulás:
A túra hossza: kb. 20 km
Idő: kb. 7.30 óra
Szintkülönbség: 607 m fel és 1072 m  le

Ellátás:

A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. A napközbeni éhezés ellen meg lehet kérni a szálláson a konyhásokat, hogy egy-egy szendvicset készítsenek.

A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik az ellátás is.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva, megírva. A programok készek, biztosak és a kirándulás során háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést. Ezesetben ő lesz a csoportkísérő, az utazás ideje alatt mesél a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… igazából mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse.

Szükséges felszerelés:
A buszos erdélyi utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig
– túrabakkancs
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábele
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– +/- fényképezőgép
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Máramaros
Máramaros