5 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Erdély, Székelyföld
Tájegység
Július
Hónap
Szabó Csaba
Idegenvezető

Az erdélyi arisztokrácia, nemesség múltjával és jelenével ismerkedünk az erdélyi utazás tematikus program sorozatunk ezen kirándulásán. Van e jövőjük az Erdély újranemesítőinek? Erre a kérdésre próbálunk választ találni a háromszéki barangolásunk során. Természetesen nem mellőzük a vidék természeti és kulturális értékeit sem. A buszos erdélyi utazás programunk lehetőséget ad a lelki és szellemi feltöltődésre.

DÁTUM 2021. július 5 – 9,  hétfő – péntek
UTAZÁS Autóbusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 960 RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben
ELŐLEG 400 RON/fő,   – előleg jelentkezéskor
560 RON/fő,   – a fennmaradó összeget 30 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Félpanziós ellátás – 140 RON/fő
Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 200 RON/fő
Egyágyas felár – 180 RON/fő
ÜDÜLÉSI  CSEKK, KÁRTYA Elfogadjuk  üdülési csekkeket: SodexoUpEdenred
VANNAK SZABAD HELYEK ? Igen
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM 18 – 40 fő
KIKNEK AJÁNLJUK

A meghirdetett tematikus erdélyi utazás mindazoknak szól, akik szeretik a történelmet nem zárkóznak el Erdély épített örökségétől, szellemi értékeitől, bevállalnak egy – egy könnyeb vagy közepesen nehéz túrácskát a Csomád-hegységben és a Vargyas-szorosban… és nemutolsó sorban szívesen barátkoznak, ismerkednek új emberekkel.  …

COVID-19 Csak egészségesen vállaljuk az erdélyi utazást, az Erdély újranemesítőinek a nyomában programot!
1

Első nap

Nekivágunk a nagy kalandnak egy guruló agytágiton.
 • Szászalmád, egy elfeledett, de felújított szász evangélikus erődtemplom
 • Almakerék, az Apafi család ősi birtoka és temetkezőhelye, megtekintjük a látványos XIV. század második felében épített evangélikus templomot
 • Keresd, újra életre kel a keresdi Bethlen kastély, egy értékes történelmi és kulturális örökség visszakerül a köztudatba
 • Bögöz, református templom, Szent László – legenda falképciklusai
 • Csíkszentsimon, az út porát leöblíteni betérünk a Tiltott Csíki Sör Manufaktúra udvarába egy cool-túr kortyra
2

Második nap

 • Kisbacon – Erdővidék kis eldugott faluját a nagy mesemondó, Benedek Elek tette ismerté, aki ott született, élt és halt meg (1859-1929). A „Mari lak” kúria ma Benedek Elek emlékházként szolgál. Ide látogatunk el.
 • Miklósvár, megtekintjük a gyönyörűen helyreállították az egykori Kálnoky- vadászkastélyt
 • Olasztelek, Dániel kastély freskói – ha összejön. A Dániel-kastély az erdővidék szép reneszánsz épülete, amit sikerült megmenteni az összeomlástól, hála új tulajdonosainak.
 • Vargyas-szoros, egy kis túrázás a Vargyas-patak által kivágott 3 km hosszú mészkőszurdokban, a 70 -80 méter magas sziklák között. Bekukkantunk az Almási- barlangba és megismerkedünk a barlang legendájával.
 • Bográcsozás a Vargyas-patak partján.
 • Vargyas – látogatás a Sütő portán a messzi földön híres népi bútorfestő dinasztia műhelyékben, a Daniel-kastély reneszánsz-barokk épületegyütteseinek a megtekintése, Makovecz Imre tervezte református templom és a székely rovásírás emlék szemrevétele.
3

Harmadik nap

 • Nyerges-tető, emlékezés az 1849 augusztus 1-i csatában elesett hős székelyek emlékművénél, kopjafatemető.
 • Kézdivásárhely, A Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa, Orbán Balázs Háromszék Párizsának nevezte, de szokták a vargák városának is hívni, mert hajdanán sokan foglalkoztak errefelé bőrmegmunkálással. Szabadprogram. Fakultatív – múzeum látogatás.
 • Gelence, Szent Imre templom, Kovászna megye legértékesebb, az UNESCO által is számontartott kultikus műemléke, Szent László legenda falfestmény.
 • Zabola – A Mikes-kastély valószínűleg a 15. században épült, de 1629-ben már biztosan állott. Itt nevelkedett 10 éves koráig Zágoni Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc titkára. A kastélyt 1867-ben gr. Mikes Benedek átalakíttatta. Itt született a Mikes család több neves tagja. 34 ha angol parkja arborétum. Ma az erdélyi újranemesítők munkájának szép eredményének örvendhetünk.
 • Csomakőrös – Kőrösi Csoma Sándor emlékház.
 • Zágon – Mikes Kelemen és Kiss Manyi emlékek a Mikes–Szentkereszty kúriában.
 • Alsócsernáton, Haszmann Pál Múzeum és Népfőiskola megtekintése. Székelyföld szellemi és tárgyi hagyatékának egyik kiemelkedő mentsvára.
 • Perkő – felzarándokolunk a Szent István kápolnához, ahonnan gyönyörű kilátásunk nyílik a Háromszéki – medencét körülölelő hegyekre. A hagyomány szerint a tetőn mondtak ítéletet Kézdiszék népe peres ügyeiben, innen eredhet a Perkő elnevezés. A tetőn álló 13. századi római katolikus Szent István-kápolna, mely a tatárjáráskor elpusztított Szentlélek várának helyén épült, a háromszékiek leghíresebb műemlék búcsújáró helye augusztus 20-án, Szent István király napján.
4

Negyedik nap

 • Mohos-tőzegláp, szemügyre vesszük a Szent Anna-tó közelében található ikerkráterben történteket, a tószemek és a jégkorszakból visszamaradt húsevő növényt, a kereklevelű harmatfüvet …
 • Bálványos, Torjai büdösbarlang, száraz gázömlés, mofetta, jót tesz a „fickósodásnak”
 • Egy kis erdei túrában útba ejtjük a Buffogó tőzeglápot, a Madár temetőt és remélhetőleg elkerüljük a barátkozni szándékozó mackókat (táv. 5, 2 km)
 • Szent Anna kráter- tó, séta a Szent Anna kápolnához és a tó körül vagy pihenő a tó partján egy kis egyéni töltekezés.
 • Tusnádfürdő, egy kis séta, ismerkedés a híres fürdővárossal (fakultatív).
5

Ötödik nap

 • Sepsiszentgyörgy, a Székely Nemzeti Múzeum megtekintése a Kós Károly által tervezett épületben és egy rövid séta a város főterén.
 • Földvár, felkeressük a felújított várat, ami a Német Lovagrend legfontosabb erődítménye volt a Barcaságban.
 • Alsórákos rejtőző csodái, bazalt oszlopok, Smaragd tó, vörös színben izzó salakkúp és a Bethlen kastély felkutatása.
 • Homoród, csudaszép erődtemplomát tekintjük meg utolsó programként.

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Tematikus erdélyi utazás
Erdély újranemesítőinek nyomában

Dátum: 2021. július 5 – 9, hétfő – péntek

Indulási dátum: 2021. július 05, hétfő
Találkozási időpontja: 7.00 -kor
Indulás időpontja: 7.15 – kor
Találkozási hely: – Kolozsvári sportcsarnok parkolójából – ha változás állna be jelezzük

Utazás:
Az utazás jól felszerelt és kényelmes nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Az utazást kb. 2 óránként megszakítjuk egy – egy „technikai” (WC) szünettel, bár a programban levő látnivalók miatt ez már eleve adott lesz.

Szállás
Szállásunk mind a 4 éjszaka Tusnádfürdőn lesz a Szent Kristóf 3*** panzióban, ahonnan bejárjuk a környéket. Olyan szállásokat igyekszünk lefoglalni, ahol úgy érezzük, hogy odafigyelnek a vendégre és mi magunk is szívesen szállunk meg.

Túrázás:
Az erdélyi utazásunk során nem csak a vidék kulturális érdekeségeit keressük fel, hanem megszakítjuk egy -egy rövidebb vagy hosszabb kirándulással a Vargyas-szorosban, a Csomád hegységben…
Jó lenne becsomagolni a túrabotokat és egy kényelmes lábbelit, ami alkalmaz ezekre a túrákra.
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen a természet szépségével.

Fárasztó adatok:

– második nap:
Vargyas-szoros kirándulás: A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.00 óra
Szintkülönbség: 120 m fel és le

– harmadik nap:
Perkő – Szent István kápolna:
A túra hossza: kb. 4,0 km
Idő: kb. 2.00 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 126 m fel és le

– negyedik nap:
Csomád-hegység kirándulás: A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.40 óra
Szintkülönbség: 368 m fel és le
+
Mohos lápos és a Szent Anna -tó körüli séta:
A túra hossza: kb. 4,8 km
Idő: kb. 4.00 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 172 m fel és le

– ötödik nap:
Hegyes bazaltvulkán túra: A túra hossza: kb. 6 km
Idő: kb. 2.30 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 143 m fel és le

Ellátás:
A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. Napközben igyekszünk megadni a lehetőséget, hogy éhségünket, szomjunkat és kávéigényünket csillapítani tudjuk. Azzal a lehetőséggel is élhetünk, hogy a szálláson megkérjük a konyhásokat, hogy egy – egy szendvicset készítsen nekünk. Ezt menet közben rendezzük.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. Az utazás ideje alatt mesél, a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse. Egy perzsa mondás szerint “egy városnak vagy országnak a sója az örménység. Hol örménység nincs ott íz sincs”. Ez érvényes az erdélyi utazásra is. Ha nincs jó erdélyi idegenvezetőjük, egy kissé íztelen lesz útjuk.

Szükséges felszerelés:
A buszos erdélyi utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig.
– könnyebb túrázáshoz is megfelelő lábbeli.
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábelét
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– fényképezőgép ….
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Az időjárást megjósolni és megváltoztatni nem tudjuk, de ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Ilyen esetekre van a B és a C verzió

COVID 19
A kialakult járványhelyzet miatt egy kicsit óvatosabban szervezkedünk, hogy amennyiben lehet védjük magunkat és másokat a megbetegedéstől. A jelek szerint ezzel kell éljük a mindennapjainkat és állandóan alkalmazkodni a pillanatnyi járványállapothoz. Ez ügyben két fontos dolog velünk kell utazzon! Az egyik a tudatosság és a tájékozottság. Ha valaki befizette a kirándulás pénzösszegét és indulás előtt Corona vírusos tünetei vannak akkor kérem jelezzen és maradjon otthon. Reggel a buszra szállás előtt mindenkinek megmérjük a testhőmérsékletét. A lázas útitársak nem csatlakozhatnak a kiránduláshoz! A részvételi díj visszafizetését a szerződés alapján rendezzük.
A buszon a maszk viselése kötelező! A hegyen nem kell maszkot viselni, de ajánlott a távolságtartás és az elővigyázatosság. Méterest nem
viszünk. A buszon a sofőr mögötti ülés szabadon kell maradjon az előírás szerint, a többi elfoglalható.
Nincs szabályozva a távolságtartás. A használt maszkokat egy műanyag zsákba összegyűjtjük.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!