Önök döntik el
Dátum
Dobrudzsa és Duna-delta
Tájegység

Duna-delta felfedezése tematikus körutazás során. Programunk egy kisebb kihívásnak bizonyult, hiszen a párját ritkító természeti látványosságnak a mély rétegeit is meg szeretnénk mutatni. Felesleges lenne a nagy utazás, ha mindössze egy mesterségesen kiépített dunai ágon gyorshajóval végigszáguldanánk, este pedig dunai halétellel letudnánk Európa második legnagyobb deltatorkolatát, ami 1991-től a Világörökség része és igazi madárparadicsom. Éljenek programajánlatunk lehetőségével egyénileg, vagy erdélyi idegenvezető kíséretével!

DÁTUM Önök döntik el
UTAZÁS Saját szállítási eszköz
IDEGENVEZETÉS Igény esetén képzett erdélyi idegenvezető kíséri a csoportot.
RÉSZVÉTELI DÍJ 150.000 HUF/fő,   – kétágyas elhelyezésben
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Program összeállítása – igény esetén személyre szabható
Szállás – általunk kipróbált és javasolt
Félpanziós ellátás
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Idegenvezetés – igény esetén
Idegenvezető költségei – igény esetén
Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb ? RON/fő
Egyágyas felár 450 RON/fő
SZÁLLÁS A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik a részvételi díj.
KIKNEK AJÁNLJUK?

Mindazoknak, akik kíváncsiak a Duna-delta vidékére. Tanulmányút vagy „utazó tanoda” által beleláthatnak a vidék mindennapi életébe.

Azoknak, akik érdeklődéssel, tudatosan vállalják az utazást valóban egy életre szóló kaland lesz.

MIÉRT VELÜNK?

A szervezés terhét magunkra vállaljuk. Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva.

A programok átgondoltak és kivitelezhetőek, a kirándulás során pedig háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést.

Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.

RÓLUNK

Bővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:

Facebook oldalunk

Instagram oldalunk

1

Első nap

 • Bögöz – megtekintjük a felújított református templomban megszépített Szent László – legenda falképciklusait. Ismerkedés Szent László erdélyi kultuszával.
 • Székelyderzs, bejárjuk a Székelyderzsi Unitárius Vártemplomot, ez az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, amely az UNESCO világörökség kincsének a része.
 • Székelyzsombor, ahol a madár sem jár vagy mégis, ellátogatunk Nyírő József felújított szülőházához, amelyben egy kisebb emlék múzeumot hoztak össze.
 • Homoród, csudaszép erődtemplomát tekintjük meg.
 • Alsórákos rejtőző csodái, bazalt oszlopok, Smaragd tó, vörös színben izzó salakkúp és a Bethlen kastély felkutatása.
2

Második nap

 • Bodzaforduló – a magyar nyelvterület szélső határa, az ún. Kis-Szibéria, ahol télen nem ritka a mínusz 30 °C sem. Itt hagyjuk el Erdélyt, a Csukás-hegység és a Háromszéki-havasok között vezető úton.
 • Bodzai – szoroson keresztül vezetett a hadak és a kereskedők útja is.
 • A Bodza patak völgyében kialakított Szilon-havasi víztározó látványa ösztökél fotózásra
 • a látványos sárvulkánok megtekintése – a Buzau melletti Berca település határában.
 • Röpke városnézés a Duna parti Brailan – a 20. század fordulóján élte virágkorát, amikor Románia fontos külkereskedelmi forgalmat bonyolító kikötőjévé vált.
 • Átkelünk a komppal a Dunán Braila és Smardan között
 • Dobrudzsa – világának a bemutatása, ismertetése.
3

Harmadik nap

 • Ismerkedés Tulcea városával és Duna-delta Ökoturisztikai múzeumával.
 • Sarichioi, a világörökség részévé minősített térségben a Fekete-tengerhez közel és a lagúnaszerű tavak, nádasok közepette az első falvak egyike, amelyet még azok az orosz “óhitűek” alapítottak, akik elutasították az ortodox – görögkeleti – vallás 17. századi reformját. Megtekintjük a Szűzanya születése lipován templomot és egy kis hangulatos helyi halászcsónak kikötőt.
 • Enisala várrom megtekintése, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a Razim-tóra és környékre. A feltételezések szerint genovaiak építették, akik akkoriban a Fekete-tengeren zajló kereskedelemben vezető szerepet játszottak, és felügyelték a fekete-tengeri hajóforgalmat, ekkor még a Razim-tóból természetes csatorna vezetett a tengerre.
 • Babadag városában megtekintjük az Ali Gaza pasa sírját és török dzsámit, ismerkedés a dobrudzsai törökök történelmével
 • Celic-Dere ortodox kolostor megtekintése
4

Negyedik nap

 • Motorcsónakokkal vágunk neki az egész napos Duna-deltai kalandnak. Mivel kisebb, könnyebb és gyorsabb csónakokkal indulunk útnak, nagy esélyünk van alaposabban és mélyebb rétegeibe belelátni a csodálatos Duna-delta bioszféra rezervátum világába.
 • az ebédet Letea faluban ejtjük meg, majd ebéd után rövid szekeres túrára indulunk a leteai erdőbe
 • Letea falu és Letea erdő – Haholok lakta (ukrán eredetű lakosság) világtól elzárt deltai falu. Egy felejthetetlen élmény, valóságos időutazás. A falu melett található Románia legrégebbi természetvédelmi területe, a Letea erdő. Érdekessége az itt található különleges és gazdag élővilág: 500 növényféle és 3000 állatfaj otthona az erdő. Európában az egyetlen hely, ahol liánokat találhatunk. A Letea erdő felkerült a NATURA 2000 listájára.
 • Duna torkolata, ha az időjárás engedi, akkor kimotorcsónakozunk a Fekete-tenger nyílt vizére. 2 – 3 méter magas hullámokon leszünk tanúi a Fekete-tenger és a Duna vizének találkozásánál.
 • Sulina – a Sulina ág és a Fekete-tenger torkolatánál található a több mint 2700 éves város, mely Románia egyik legrégebbi, legalacsonyabban fekvő települése is, alig 4 méterre tengerszínt felett. Kikötőváros jellege miatt a századfordulón több, mint 30 nemzet alkotta lakosságát. Emléküket az Európában is egyedi temetője őrzi. A város másik látványossága a 200 éves világítótorony.
 • Feredőzés a Fekete-tengerben – strandolásra alkalmas homokos part, csónakkal kb.1 órára a szállástól. A sulinai tengerpart még nincs nagyon kiépítve, így aránylag érintetlen partszakasz várja a strandolni vágyókat.
5

Ötödik nap

 • Ojtoz, a dobrudzsai csángó magyar közösség nyomában.
 • Mamaia – félnapos feredőzés a Fekete-tengerben
 • Konstanca, a legforgalmasabb Fekete-tengeri kikötőváros, megtekintjük a konstancai nagymecsetet és minaretet, a Publius Ovidius Naso szobrát, a tengerparti kaszinó épületét …
 • Duna–Fekete-tenger-csatorna, a politikai foglyok és „a román burzsoázia temetője”
6

Hatodik nap

 • Bukarest, városnézés „Kelet Párizsában” megtekintjük a gigantikus Nép Házát, Ceausescu „remekművét” amely a második legnagyobb építmény a világon, a régi szép időket idéző belvárost. Útba ejtjük az Román Athenauemot, a lenyűgöző neoklasszikus hangversenytermet, a Diadalívet, a Forradalom terét és a Piazza Maggiore-t …
 • Curtea de Arges-i kolostor, Havasalföld egyik legnevezetesebb építészeti emléke, a román királyi család temetkezési helye. No, de milyen kapcsolata van Manole mesterrel és van e kapcsolat Manole mester és Kőmíves Kelemen között?
 • A Horezui kolostor megtekintése, ami a világörökség része és a Brâncoveanu- stílusnak kiemelkedő példája.
P

Hazaérkezés 23:00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Tematikus utazás
Duna-delta – egy életre szóló kaland
Dátum: Önök döntik el

 

Utazás:

Saját szállítási eszközzel. Igény esetén az idegenvezető csatlakozik a csoporthoz az előre megbeszélt helyszínen.

Túrázás:

Ez egy olyan Mercurius kirándulás, ami nem a túrázásról szól, de azért gyalogolni fogunk az alsorákosi csodákhoz, a bercai sárvulkánhoz, a bukaresti látnivalókhoz és … Ki tudja?

Ellátás:

A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. A napközbeni éhezés ellen meg lehet kérni a szálláson a konyhásokat, hogy egy-egy szendvicset készítsenek.

A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik az ellátás is.

Csoportkísérés – idegenvezetés:

Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva, megírva. A programok készek, biztosak és a kirándulás során háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést. Ezesetben ő lesz a csoportkísérő, az utazás ideje alatt mesél a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… igazából mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse.

Szükséges felszerelés:

Az utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig
– túrabakkancs
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábel
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– +/- fényképezőgép
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Duna-delta
Al-Duna
Duna-delta