Önök döntik el
Dátum
Bánság és Al-Duna
Tájegység

Al-Duna és Herkulesfürdő felfedezése tematikus körutazás során. Többnapos programlehetőség Erdélyben, túrákkal a természetben és városlátogatásokkal fűszerezve. Minden évszakban szép és minden alkalommal felfed valamit magából. Éljenek programajánlatunk lehetőségével egyénileg, vagy erdélyi idegenvezető kíséretével!

DÁTUM Önök döntik el
UTAZÁS Saját szállítási eszköz
IDEGENVEZETÉS Igény esetén képzett erdélyi idegenvezető kíséri a csoportot.
RÉSZVÉTELI DÍJ 71.000 HUF/fő, – kétágyas elhelyezésben
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Program összeállítása – igény esetén személyre szabható
Szállás – általunk kipróbált és javasolt
Félpanziós ellátás
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Idegenvezetés – igény esetén
Idegenvezető költségei – igény esetén
Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 100 RON/fő
Hajókázás – kb ? RON/fő a helyszínen
Egyágyas felár – 14.000 HUF/fő
SZÁLLÁS A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik a részvételi díj.
KIKNEK AJÁNLJUK?

Mindazoknak, akik kíváncsiak az Al-Duna környékére. Megnéznék a szebb időket megélt Herkulesfürdőt és hajókáznának egyet a Kis- és Nagy-Kazán szorosban.

Megerőltető túrák nincsenek benne, de annál több látnivaló és hallanivaló.

Al-Dunai programajánlatunk által beleláthatnak a vidék mindennapi életébe, felkereshetik a vidék épített örökségeit és a természeti szépségeit.

MIÉRT VELÜNK?

A szervezés terhét magunkra vállaljuk. Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva.

A programok átgondoltak és kivitelezhetőek, a kirándulás során pedig háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést.

Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.

RÓLUNK

Bővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:

Facebook oldalunk

Instagram oldalunk

1

Első nap

 • Nagycsanád, Szent Gellért püspök szobor
 • Nagyszentmiklós, Bartók Béla emlékek, nagyszentmiklósi kincs történetek
 • Temesvár, a Bánság fővárosa, városnézés, a Losonczy tér avagy Dóm tér barokk épületeinek árnyékában sétálgatunk, megtekintjük a római katolikus székesegyházat vagy más néven a Dóm-templomot, amit 1736 és 1773 között építettek barokk stílusban. Jenő-herceg-tér, a korzó vagy Lloyd-sor, az egykori Ferencz József Színház
 • Buziásfürdő, rövid séta a valamikori híres fürdővárosban, amelynek több alkalommal volt fürdővendége Deák Ferenc.
 • Lugos, Temes megye második legnagyobb városa, itt született 1883-ban Lugosi Béla színművész, itt töltötte gyermekkora egy részét Teller Ede fizikus.
 • Porta Orientalis, a Temes völgyéből a Cserna völgyébe vezető hágó Krassó-Szörény vármegyében, 515 m. magasságban. Az Al-Duna nehezen járhatósága miatt ősidők óta fontos útvonal a Magyar Alföld és Havasalföld között.
2

Második nap

 • Herkulesfürdő monarchiabéli állomása
 • Orsova – itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos, Szent Anna kolostor, gyönyörű rálátás az orsovai öbölre.
 • Hajókázás a Dunán – 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig.
  vagy
 • Csónakozás a Dunán – kb. 2 órás csónakkirándulás a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig (a csónakos kirándulás előnye, hogy bemehetünk a Veteráni barlangba és megközelíthetjük a Punikovai barlangot is.
 • Túra a Nagy Csukar kilátóhoz, ahonnan gyönyörűen látszik a Dubovai öböl és a Nagy-Kazán szoros – 2 – 2,5 órás kirándulás.
 • I. Vaskapu vízi erőmű megtekintése, múzeumlátogatás – ha működik a felvonó!
 • Szörényvár, 13. században létesített egykori Szörényi bánság székhelye, a valamikori Drobeta római őrhely közelében – Traianus hídjának pillérmaradványa, amely Damaszkuszi Apollodórosz szíriai építész tervei
 • Herkulesfürdő – a monarchia egykori gyöngyszeme, a 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása.
3

Harmadik nap

 • Végigbuszozunk a Duna partján Orsovától – Újmoldváig beiktatva egy-két panorámaszünetet.
 • Baross–tábla – Baross Gábor „vasminiszter” idejében, gigantikus méretű munkával elkezdték a Duna szabályozását, hegynyi sziklákat távolítva el a hajók útjából. Ennek emlékét őrzi a hatalmas 10×7 m méteres kőtábla.
 • A felújítás alatt álló Szent László várromtól csodáljuk meg a szerb oldalon levő Galambóc várát és Arany János Rozgonyiné című balladájával emlékezünk a galambóci csatára.
 • Oravicabánya, a Bánság bányászatának hajdani központja – városnézés, az 1817 –ben a bécsi Burgtheater mintájára épült színházát meglátogatta I. Ferenc és Ferenc József császár, Széchenyi István, Trefort Ágoston miniszter, Liszt Ferenc és George Enescu zeneszerzők. Knoblauch–féle patika.
 • Vonatozás Anina és Oravicabánya közötti csodálatos vidéken, a vasútvonalat építésekor „bánáti Semmeringnek” nevezték. A 33 km hosszú vonal szintkülönbsége 339 méter, különlegessé az átvágások, töltések, védőfalak, kanyarok sokasága teszi. 863 méternyi hosszúságban tíz viadukton és összesen 2084 méternyi alagúton halad át.
 • Útba ejtjük a Bigar vízesés csonka zuhatagát – valamikor Románia legszebb vízesésesnek tartották (?!)
 • Ógerlistye – a mai napig gyönyörű környezetben működő, évszázados vízimalmok megtekintése.
3

Negyedik nap

 • Cserna folyó vadregényes völgye, méltón vetekszik a Békás-szoros szépségével
 • Megcsodáljuk az Isten hídját, ehhez hasonló természetes szikla híd, mindössze három van a világon
 • Tismana-kolostor, 14. századi ortodox kolostor festői környezetben
 • Zsilvásár, Constantin Brincusi szobrászművész néhány monumentális alkotása: a csók kapuja, a hallgatás asztala, piacozás – friss gyümölcs vásár
 • A Déli-Kárpátokat áttörő Zsil folyó lenyűgöző látványú szurdok-szorosán térünk vissza Erdélybe
 • Őraljaboldogfalva, a falu temploma árpádkori építészetünk kiemelkedő értékű emléke a Hátszegi–medencében. Az erdélyi magyar ember számára viszont a szórványok szórványa, a helység nevét, mely a magyar hát és szeg főnevekből ered, ma úgy értik, hogy Isten háta mögötti szeglet.
 • Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende, majd Kendeffy nevű hátszegi főúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor, bár életében nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a hátszegi medencére és a Retyezát csúcsra.
 • Demsus, Szent Miklós-templom a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke. A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján.
5

Ötödik nap

 • Vajdahunyad, a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya, a Hunyadiak ősi fészke
 • Marosillye, az erdélyi fejedelemség ideje alatt a Maros vidékének fontos vára volt. Bethlen Gábor szülőháza
 • Guraszáda, 13. századi négykaréjos alaprajzú templom
 • Soborsini Forray–Nádasdy kastélykert. A királyi kastély eredetijét egy 1680 körül származó vadászlakot felhasználva Forray András építtette az 1830-as években. A többrendbeli pusztítások után a 19. században klasszicista külsőt kapott. 1943-ban I. Mihály román király vásárolta meg. Az 1980-as években Nicolae Ceauşescu villája volt, a király 2001-ben kapta vissza az államtól. Díszparkjában 350 éves tölgyek, 170 éves tiszafák és diófák láthatók.
 • Solymosvár, IV. Béla idejében épült Maros menti erősség, fölsétálunk a várromhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Maros völgyére (1,5 órás túra)
 • Máriaradna, híres búcsújáró hely – a 18. században épített barokk templom, ferences szerzetesek gyűjtőtábora
 • Világosi vár, “…de szomorú a neved, mert megázott piros vérrel a földed. Sok anyának odahalt a gyermeke, jaj Istenem, de hiába nevelte.” A népdal a világosi fegyverletétel emlékét idézi. Mi pedig a helyszínen ismerkedünk meg a történelmi tényekkel és a környék festői kilátásával. Bohus kastély, ahol aláírták 1849-ben a fegyverletételi egyezményt. Bohusné Szögyény Antónia (1803-1890) 1910-ben emelt szobra, aki élete kockáztatásával igyekezett a szabadságharc sebesültjeit, börtönök foglyait támogatni, segíteni.
 • Arad, a Magyar Golgota – koszorúzás a kiszabadított Szabadságszobornál, megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékművét.
5

Hazatérés 21.00 óra körül


UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tematikus utazás
Kirándulás az Al-Dunához és Herkulesfürdőre
Dátum: Önök döntik el

Utazás:
Saját szállítási eszközzel. Igény esetén az idegenvezető csatlakozik a csoporthoz az előre megbeszélt helyszínen.

Túrázás:
Az irodánk által ajánlott erdélyi programlehetőség során nem csak a vidék kulturális érdekességeit ajánljuk felkeresésre, hanem egy-egy rövidebb vagy hosszabb túra által érdemes bejárni a vidék természeti szépségeit is.

Fárasztó adatok:

– második nap:
Nagy-Csukar kirándulás:
A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.00 óra
Szintkülönbség: 349 m fel és le

– negyedik nap:
Kolc vára:
A túra hossza: kb. 2,6 km
Idő: kb. 1.30 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 181 m fel és le

Ellátás:
A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. A napközbeni éhezés ellen meg lehet kérni a szálláson a konyhásokat, hogy egy-egy szendvicset készítsenek.

A szállás kategóriája igény szerint módosítható ⇒ ennek függvényében változik az ellátás is.

Csoportkísérés – idegenvezetés:

Programlehetőségeink tág honismerettel rendelkező erdélyi idegenvezető által lettek kidolgozva, megírva. A programok készek, biztosak és a kirándulás során háttérben mindig elérhetőek vagyunk, ha egyénileg szeretnének utazni és bármi kérdésük adódik. Igény esetén viszont biztosítunk idegenvezetést. Ezesetben ő lesz a csoportkísérő, az utazás ideje alatt mesél a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… igazából mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse.

Szükséges felszerelés:
Az erdélyi utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig
– túrabakkancs
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábel
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– +/- fényképezőgép
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna
Al-Duna